Medierna om Dropouts. och Sverige sviker

Här tipsar vi om intressanta artiklar och inslag i medierna som berör Dropouts. och Sverige sviker

DN.Insidan:

"Att få en diagnos var en lättnad"

Felizya hade alltid haft problem i skolan och när hon började på högstadiet blev det så svårt att hon hoppade av. Först i åttan fick hon diagnosen adhd. Hon beskriver det som en stor lättnad.

 

"Sebastian bestämde sig för att komma igen"

Samtidigt som politikerna tävlar om att lova mer resurser till skolan är det många unga som varje år hamnar utanför. Sebastian, som har dyslexi, började skolka när han gick i åttan och det hade kunnat sluta med att han hoppade av helt. Men han tog tag i sin situation.

 

"Ett bra bemötande kan rädda elever i riskzonen”

 

UR Samtiden:

UR Samtiden - Det digitala utanförskapet

Marit Sahlström berättar om projektet Oneeighty. Det syftar till att i en digital miljö nå de unga som stannar hemma från skolan genom att bygga på de intressen som ungdomarna själva har, för att sedan koppla intressena till skolans läroplan. Till exempel kan ett intresse för World of Warcraft knytas inte bara till engelska, utan vidare till historia och samhällskunskap. De unga som projektet hjälpte hade varit helt frånvarande från skolan mellan 6 månader och 7 år.

 

 

 

Lyssna på UR:

Hemmasittarna

Elevers berättelser och kollegial inspiration.

 

 

 

UR Skolministeriet:

Hemmasittarna (radioprogram)

Allt mer fokus läggs på de sjunkande resultaten i skolan och hur den negativa trenden ska vändas, men hur når man de elever som inte har några resultat alls? I Norrköping försöker man genom samverkan mellan socialkontor och skola fånga upp de elever som hamnat snett i sin utbildning.