Aktuellt

(2017-12-22) Inte bara praktik

I skriften kartlägger vi insatser där unga får direkt kontakt med arbetsgivare, arbetsplatser, yrken eller branscher.

(2017-12-19) Temagruppens sista nyhetsbrev

Efter nio projektår är det nu dags att avveckla Temagruppen Unga i arbetslivet. Men arbetet lever vidare. Läs mer i vårt sista nyhetsbrev

(2017-11-24) Se filmer från konferensen Alla unga kan jobba eller studera!
Nu kan du se filmer från konferensen som ägde rum i Skellefteå den 9-10 oktober 2017. Konferensen arrangerades av Temagruppen i samarbete med SKL, Plug-in, Region Västerbotten och Europeiska Socialfonden. 
Konferensen vänder sig till dig som arbetar som projektledare, medarbetare i ESF:s ungdomsprojekt, som jobbar i kommuner, skolor och arbetsförmedlingar eller i andra miljöer. 
 
De här filmerna kan du se:
Övergång från skola till arbetsliv. Ali Abdelzadeh (Temagruppen Unga i arbetslivet) och Fabian Sjö (MUCF). https://youtu.be/7hGyPF6i8Hs
 
Ung Komp på Arbetsförmedlingen i Skellefteå. Elin Wiklund och Maria Wiklund. https://youtu.be/CTcSLUpWBf4
 
Vad har socialfondsprojektet Plug-in 2.0 lärt oss om att förebygga avhopp i skolan? Anna Liljeström (PlugInnovation) och Agneta Fjällstedt (Dragonskolan). https://youtu.be/FUmE0T5vJJw
 
Runda bordssamtal. Lena Nyberg (MUCF), Mats Andersson (Svenska ESF rådet), Oscar Svensson (Nationella samordnaren för unga som varken arbetar eller studerar), Per Lindberg (rektor i Vilhelmina). https://youtu.be/SI_-OTk52pY
 
(2017-11-23) Ny rapport om unga med aktivitetsersättning
Antalet unga med aktivitetsersättning har ökat markant sedan 2003. Rapporten ger en helhetsbild av systemet och vilka utmaningar och möjligheter som finns för att stötta unga vidare i studier eller till arbete.
Rapporten finns i en lång och en kort version.
(2017-11-23) Ny rapport om unga utanför i åtta regioner
Statistiken över unga som varken arbetar eller studerar visar på betydande regionala skillnader. Såväl den regionala som den kommunala kontexten är av betydelse. I rapporten lyfts dessutom de allvarliga konsekvenserna som ett långvarigt utanförskap kan ge upphov till. 
(2017-09-05) Vägar och omvägar till arbetsmarknaden

Rapporten ger viktiga utgångspunkter, perspektiv och kunskaper som vi hoppas kan användas då stödinsatser planeras och genomförs för att stötta ungas etablering i arbets- och samhällsliv.

(2017-08-29) Ny rapport om lärlingsutbildningar

Rapport som lyfter lärdomar på europeisk och nationell nivå, samt erfarenheter från projekt inom Europeiska socialfonden.

(2017-06-22) Alla unga kan jobba eller studera

Kostnadsfri konferens som vänder sig till dig som arbetar som projektledare, medarbetare i ESF:s ungdomsprojekt, som jobbar i kommuner, skolor och arbetsförmedlingar eller i andra miljöer.

En konferens i samarbete med SKL, Plug-in, Region Västerbotten, Europeiska Socialfonden och Temagruppen unga i arbetslivet

Programledare: Claes Schmidt / Sara Lund Inspiratör och föreläsare
 
9 – 10 oktober 2017
Scandic Hotell i Skellefteå. 
 
(2017-06-14) Fredrik Wikström från Temagruppen medverkar vid #EUNEETS

Torsdag 15 juni.

#EUNEETS är en konferens om inkludering av unga som står långt från skola, arbetsliv och deltagande genom innovativa, icke-formella metoder.

60 deltagare från kommuner och organisationer inom det civila samhället har anmält sig till denna nationell konferens med europeiskt perspektiv på alternativa lärande miljöer. Vi diskuterar icke-formellt lärande som språngbräda för unga i utanförskap samt validering av soft skills.

Spännande program med många aktörer. Konferensen kommer att filmas och direktsändas på Youtube. Bland annat så medverkar Temagruppens projektledare Fredrik Wikström som paneldeltagare. Läs mer om konferensen och programmet på MUCF.se samt se livesändningen på MUCFs Youtubekanal.

(2016-11-16) Debatt ÖP: Alla unga kan jobba eller studera i Jämtlands län

Generaldirektörerna Lena Nyberg, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) och Lars Lööw, Svenska ESF-rådet, skriver en debattartikel i Östersunds-Posten tillsammans med regionråd Robert Uitto (S), Region Jämtland Härjedalen.  

Sidor